Σεμαγλουτίδη για τη διακοπή του καπνίσματος; Semaglutide for smoking cessation?…
Αλλαγές στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
Η εξέλιξη στη θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη τα τελευταία χρόνια
Ο σακχαρώδης διαβήτη τύπου 2 τείνει να προσλάβει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας. Όλες οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών υγείας συμφωνούν πως μέσα στις επόμενες δεκαετίες, ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο θα εκτοξευθεί σε πρωτόγνωρα νούμερα. Κύρια αιτία για τα παραπάνω αποτελεί η υιοθέτηση του λεγόμενου «δυτικού» τρόπου ζωής. Κακής ποιότητας διατροφή και η καθιστική ζωή που συνεπάγονται στην αύξηση του ποσοστού των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων.
Ευτυχώς, τα νέα από το μέτωπο του σακχαρώδη διαβήτη 2 δεν είναι μόνο αποθαρρυντικά. Aντίθετα, υπάρχουν αρκετές αισιόδοξες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με μοντέρνες θεραπευτικές επιλογές που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, δύο καινούριες κατηγορίες αντιδιαβητικών φαρμάκων, οι GLP-1 αγωνιστές και οι SGLT-2 αναστολείς, αποτελούν πρόσφατες προσθήκες στη θεραπευτική φαρέτρα του σακχαρώδη διαβήτη 2. Τα παραπάνω φάρμακα χαρακτηρίζονται από αποτελεσματικότητα και ασφάλεια σε ότι αφορά τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος. Το πιο ενδιαφέρον όμως χαρακτηριστικό τους, το οποίο άλλαξε καθολικά το τοπίο της θεραπευτικής της νόσου τα τελευταία έτη, αποτελεί το γεγονός ότι τα εν λόγω φάρμακα, εμφανίζουν εξαιρετικά χρήσιμες πλειοτρόπες δράσεις, πέραν της γλυκαιμικής ρύθμισης. Με άλλα λόγια, ενώ χρησιμοποιούνται σαν αντιδιαβητικά φάρμακα, φαίνεται ότι ωφελούν τους διαβητικούς ασθενείς και σε συννοσηρότητες τις οποίες πολύ συχνά εμφανίζουν. Τέτοιες είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις (έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) και το αυξημένο σωματικό βάρος.
Σε πρόσφατες μεγάλες κλινικές δοκιμές, συγκεκριμένοι εκπρόσωποι αυτών των κατηγοριών, βρέθηκαν να μειώνουν θεαματικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου σε διαβητικούς ασθενείς οι οποίοι είχαν ήδη στο ιστορικό τους κάποιο καρδιαγγειακό συμβάν. Επιπλέον, ένας συγκεκριμένος GLP-1 αγωνιστής, έλαβε πρόσφατα ένδειξη και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ακόμη και σε μη διαβητικούς ασθενείς, λόγω της πολύ θετικής επίδρασης του στο σωματικό βάρος.
Συμπέρασμα
Συμπερασματικά, τα τελευταία χρόνια η θεραπεία του ΣΔ2 αποτέλεσε πεδίο εντατικής έρευνας, η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών επιλογών. Πλέον η θεραπευτική προσέγγιση της νόσου απαιτεί μία ευρύτερη ματιά. Με τη χρησιμοποίηση φαρμάκων τα οποία –πέρα από τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος- έχουν θετικές επιδράσεις και σε άλλες νοσηρότητες των ασθενών με ΣΔ2, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η παχυσαρκία. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί, πως η θεραπεία του ΣΔ2 είναι αυστηρά εξατομικευμένη. Η επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος γίνεται από τον θεράποντα ιατρό με βάση τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή.
Δρ. Θεοχάρης Ι. Κουφάκης Ειδικός Παθολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης Διαβητολογικό Κέντρο
Α’ Παθολογική Κλινική ΑΠΘ Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ